“Počisti, pospremi, recikliraj, zasadi i njeguj…

Ruku mira svima pruži,
Ljubi brata čovjeka, majci prirodi se dobrim za dobro oduži…”

Međunarodni dan mira slavimo svake godine 21.rujna.
Godinama se na temu mira nižu toliki retci, snimaju se video i audio prilozi, slavi se mir riječima, slikama, pjesmama… No, istina je da pravoga mira nema i ne može ga biti dok god ne zavlada mir u srcu svakog čovjeka: mir s Gospodinom, mir s braćom ljudima, mir s prirodom… Veliki su to snovi koji počinju malenim, ali važnim koracima.
Ove godine su učenici naše škole, u suradnji s učiteljima, gradili mir sa svima pa i s majkom prirodom kojoj puno dugujemo.
Poznato je da smo u svibnju završili s akcijom prikupljanja elektronskog otpada koji smo proslijedili dalje na reciklažu tvrtci Zeos Sarajevo, a sve u sklopu projekta Zelena revolucija.
Međutim, akcija mira s prirodom se nastavlja i početkom nove školske godine, stoga su naši učenici, po prvi puta nakon dužeg vremena, sudjelovali u sadnji mladih sadnica maslina u dvorištu centralne škole u Čitluku, kao i u dvorištima područnih škola.
Masline smo kupili u tvrtci Granum Čapljina, a sve zahvaljujući novčanim sredstvima koja smo prikupili sakupljajući elektronski otpad.
Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovoj hvale vrijednoj akciji. Jedino zajedno možemo graditi mir te čisto i sigurno okružje za sve nas, kao i za generacije koje tek imaju doći.
Širimo mir i ljubav, a počnimo od svoje kuće i svoga dvorišta.

Novinarska sekcija
Voditelj M. Macan, prof.