“Putovati znači razvijati se!”
(Pierre Bernando)

Učenici 9. – ih razreda OŠ fra Didaka Buntića su u ranim jutarnjim satima 20. rujna 2022. krenuli na dugo očekivanu i planiranu ekskurziju. Uzbuđeni i nenaspavani zbog putovanja koje će dugo nositi u sjećanju krenuli su iz Čitluka prema prvom odredištu, a to je NP Plitvička jezera. Znali su kako će mnogo toga vidjeti i doživjeti, onog o čemu dugo maštaju. Neki čak i mjesecima. Prolazili su sati i sati putovanja, ali se u busu čula samo pjesma, smijeh i šale. Iako putovanje može ponekad biti i naporno, naše učenike to nije spriječilo u želji i nastojanju da nešto novo vide i nauče. U popodnevnim satima stižemo na Plitvička jezera koja obilazimo u pratnji svojih šest nastavnika. Posebno uživamo u vožnji brodicom i vlakićem. Razgledavanje je bilo kružno, a u okviru ovog programa vidjeli smo “Veliki slap” – najveći slap Plitvičkih jezera i najveći slap u Hrvatskoj. Nakon kratkog odmora nastavljamo prema Kraljevici gdje odsjedamo svo vrijeme putovanja. Nakon smještaja u sobe i večere vrijeme je za opuštanje, ples i zabavu.
U ranim jutarnjim satima krenuli smo u obilazak čak tri odredišta, svaki posebno zanimljiv i lijep. Prvi je na redu bio Rovinj – najromantičniji istarski grad; šarene kuće, mali trgovi, uske i živopisne ulice ostavljaju nas bez daha. Nakon obilaska Rovinja nastavljamo put prema Puli. Najveći je to grad Istarske županije, leži na jugozapadnom području istarskog poluotoka u dobro zaštićenom zaljevu. Vodičke nas upoznaju s poviješću grada, vode kroz starigradsku jezgru, a poseban dojam na nas ostavlja rimski amfiteatar. Nastavljamo nakon ručka prema NP Brijuni. Oduševljava nas vožnja brodicom iz živopisne Fažane do Brijuna. Obilazimo otok u pratnji ljubaznih i stručnih vodički i upoznajemo zanimljive stanovnike Safari parka. Velik dojam na nas ostavlja mediteranska vegetacija na otoku. Uživamo u susretu s dvije papige ( are), obilasku Titovog muzeja, pogledu na njegov kadilak, pogledu na najstariju maslinu…Puni dojmova vraćamo se u hotel i veselimo se zabavi koja nam predstoji.

Naše zajedničko druženje se nastavilo i treći dan dolaskom na otok Krk, točnije u mjesto Punta odakle brodicom plovimo prema otočiću Košljunu i franjevačkom samostanu. Košljun je mali otok u puntarskoj vali, poznat po svom franjevačkom samostanu i uvijek iznova očarava posjetitelje nevjerojatnom prirodom i bogatom kulturnom baštinom. Nakon što smo pogledali četiri prekrasne zbirke: etnografsku, prirodoslovnu i arheološku zbirku te zbirku sakralne umjetnosti, vraćamo se u hotel na ručak i odmor. Popodne odlazimo u Trsat, najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj. Početak štovanja Blažene Djevice Marije na Trsatu seže u 1291. godinu kada je na tom mjestu čudesno osvanula kućica iz Nazareta u kojoj je nekada živjela Isusova majka. Imali smo prigodu vidjeti i dvoranu s mnoštvom zavjetnih darova, zahvalnica za dobivene milosti. I mi smo se pomolili i zatražili blagoslov za nas i naše obitelji od Bezgrešne Djevice. U samoj blizini ovog svetišta nalazi se Trsatska gradina s koje se pruža prekrasan pogled na Rijeku i Kvarner u kojem smo uživali. Tu smo i kratko predahnuli te se fotografirali sa svojim odjelima i razrednicima. Nastavljamo dalje prema Opatiji, šarmantnom primorskom gradu bogate povijesti i kulture; oazi prekrasnih lokacija, spomenika, šarolikih parkova i idiličnih vila. Imali smo prigodu ovo popodne čuti i izvorno čakavsko narječje, naime, naša nam je vodička u busu recitirala stihove velikog hrvatskog književnika i pjesnika Drage Gervaisa, Opatijca, posebno poznatog po dijalektalnoj poeziji. Pomalo umorni, ali zadovoljni naučenim i viđenim putujemo prema hotelu i radujemo se druženju u posljednjoj večeri ove po mnogo čemu posebne ekskurzije.

Četvrti dan, nakon buđenja, spremanja stvari, doručka i odjavljivanja krećemo put Hercegovine. Napuštamo ovaj sjeverni dio Jadrana. Upoznali smo i vidjeli čitavo bogatstvo raznolikosti – od strmina planina, borove šume, zelenih njiva i polja, valovitih predjela s vinogradima i maslinicima do modrine mora. Upoznali smo ljepote istarskog krajolika uz pratnju sunčanog traga te ćemo te živopisne motive ponijeti zauvijek u svom srcu.
Radujemo se zadnjem odredištu našeg putovanja – drevnom gradu Zadru, sačuvanom spomeniku različitih povijesnih razdoblja i kultura, koje su postavile vidljive konture njegovog današnjeg izgleda. Od ljubaznih vodiča saznajemo kako je to grad star tri tisuće godine s burnom, dinamičnom poviješću. Često rušen, pljačkan, razaran, ali svaki put iz ruševina nicao još ljepši i bogatiji.
Nakon ručka i slobodnog vremena polazimo prema Hercegovini i svojim domovima. Iako smo pomalo umorni, naša su srca puna radosti zbog zajedničkih trenutaka i spoznaja. Obišli smo kulturne i prirodne znamenitosti, zabavili se, odvojili se na dulje vrijeme od roditelja te tako preuzeli odgovornost za svoje ponašanje. Bila je ovo svojevrsna terenska nastava, ali i puno više od toga.
Dosad su nas najviše spajale školske klupe i strah od ispita, a sad nas spaja nešto puno više: nešto neraskidivo, snažno i vječno. Prijateljstvo koje smo produbili ili započeli s učenicima naše generacije – bilo iz našeg ili drugog odjela. Spojile su nas pjesme i ples, šale kojima smo se smijali, bliskost, ljubav… Naučili smo mnogo o sebi i drugima, a možda se i zauvijek promijenili. Prošli smo naš prvi ispit zrelosti i nastavljamo dalje, noseći ove uspomene u svom srcu poput tinjajućeg plamena kroz cijeli život.

Jasna Ćorić