2. prosinca obilježava se Dan grada Osijeka. U čast tomu, grad Osijek je priredio Četvrto milenijsko natjecanje u kreativnoj industriji na Ekonomskom fakultetu, u razdoblju od 30. 11. do 2. 12. 2022. godine.

Ove godine se na to prestižno natjecanje prijavio i tim iz Hercegovine. Članice tima su: Ema Juričić, Klara Juričić i Karla Marinčić.
Na natjecanju su bile ponuđene četiri teme: put svile, glagoljica, vodik i mitologija. Naše predstavnice odabrale su glagoljicu, i to namjerno. Razlog je taj što u Povelji kralja Tvrtka 1. u posljednjim retcima piše: “Kada je došao u Čitluk, bio je ponuđen našim vinom…”
Učenice su se sjetile da je Bašćanska ploča pri vrhu ukrašena s 11 listova vinove loze što upućuje na 11. stoljeće u kojem je nastala. Željele su spomenuti i našu Humačku ploču koja se čuva na Humcu, a pisana je bosančicom s pet glagoljskih slova. U skladu s tim, napravljena je i milenijska fotografija u kojoj su sudjelovali svi učenici predmetne nastave, a na njoj je prikazan naziv “Brotnjo” glagoljskim pismom. Glagoljicu su izabrale s namjerom da spoje našu gastronomsku tradiciju-ćupter s povijesnom baštinom-glagoljičkim pismom.
Učenice su svoj tim nazvale Rubia L. prema latinskoj riječi za biljku broć po kojoj je Brotnjo dobilo ime.
Naziv ovog projekta glasio je VitVi to the fore, a izborom ovog naziva željele su zainteresirati ljude, uvjerene da mnogi ne znaju značenje riječi VitVi (kratica za vinovu lozu) dok ‘to the fore’ znači ‘u prvom planu’. Ideja projekta bila je povezati tradiciju, baštinu i prezentirati naše Brotnjo.
Učenice su, u korist projekta, oslikale kartice “Glagoljicom kroz igru” te pripremile kviz natjecanje koje će se odigrati povodom Dana glagoljice, u veljači 2023. godine.
Učenice se zahvaljuju svojim mentoricama, prof. Korneliji Ostojić i prof.Božani Bevanda, na predivnom iskustvu, nezaboravnim uspomenama te, zahvalne na pohvalama ocjenjivačkog suda, dijele svoje dojmove s ostalim učenicima naše škole.

Klara Juričić, 8.b
Novinarska sekcija