Od još jedne školske godine, uspješno privedene kraju, naši šestaši i sedmaši oprostili su se jednodnevnim izletom.

U pratnji svojih razrednika najprije su posjetili Franjevački samostan Rama-Šćit, smješten na malenom poluotočiću usred Ramskog jezera. Srdačnom dobrodošlicom dočekao ih je gvardijan fra Andrija Jozić, koji im je potom održao kratko predavanje o povijesti samostana, životu stanovnika ramskoga kraja, čudotvornoj slici Gospe Sinjske i njezinom putovanju iz Rame u Sinj…

Učenici su potom obišli po mnogočemu jedinstveni Etnografski muzej, čije etaže otkrivaju život stanovnika ramskoga kraja, po mnogo čemu sličan životu naših Brotnjaka. Posebno se učenicima svidjela zbirka upaljača te posljednja etaža koja prikazuje životinje.

Druženje i uživanje u ljepoti krajolika nastavilo se u tzv. vanjskoj galeriji, odnosno prekrasnom i prostranom dvorištu samostana, kojim dominiraju umjetnine – prepoznatljivi Ramski križ, Diva Grabovčeva, Ramska majka te neobična skulptura Posljednje večere, posebna po tome što Isus i učenici objeduju za okruglim stolom, s jednim praznim mjestom koje čeka svakoga od nas.

Nakon toga je uslijedio zabavni i rekreativni dio, u kojemu su učenici, baš kao nekada davno na izletima, otpočeli s igrom. Nogomet, tenis, odbojka, skoro zaboravljena guma ili jednostavno izležavanje u hladovini. Kako se igre iz djetinjstva teško zaboravljaju, pokazali su i neki učitelji, pridruživši se đacima.

Ispunjeni slatkim umorom i pomalo gladni, uputili su se u Etno selo „Remić“, gdje su utažili glad te, naravno, opet nastavili s igrom i uživanjem u ljepoti proplanka na koji se smjestilo ovo selo. Selo se nalazi u mjestu Menjik, što znači međa ili granica, i doista se nalazi na samoj granici između Hercegovine i Bosne. U njemu se dodiruju dvije klime, dvije vegetacije.

Sretni i ispunjeni vratili su se doma, spremni prepustiti se čarima nadolazećeg ljetnog odmora.

 

S. Prusina