Učenici osmih razreda i sedmi b odjel jučer su, zajedno sa svojim razrednicima, završili ovu školsku godinu na najljepši način.

Iskorostili su rasterećenje epidemioloških mjera te otputovali na jednodnevni izlet u Sinj i Split. Prvo su posjetili središte Cetinske krajine poznato po viteškoj igri Alci i crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.

Prvo su posjetili Muzej Sinjske alke, jedan od najsuvremenijih muzeja u RH. Svojim stalnim postavom on doseže najviše muzejske standarde. Učenici su, u pratnji vodiča, imali prigodu vidjeti alkarske odore, opremu i oružje te su gledanjem kratkog dokumentarnog filma upoznali s povijest Sinja i Cetinske krajine. Tako su stekli nezamjenjiv doživljaj Sinjske alke čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO te je 2010. godine uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine. Posebno ih je oduševila alkarska povorka u središnjem djelu muzeja koja prikazuje 14
tipičnih ljudskih sudionika alke.

Na prijelazu iz 17. na 18. stoljeće izgrađena je crkva Čudotvorne Gospe Sinjske, koju, osim slike, krase i vrlo zanimljiva ulazna vrata te crkveni zvonik, koji je dovršen 1927. godine, a izgrađen je na mjestu starog zvonika iz 1775. godine. Pokraj crkve je i Franjevački samostan. Učenici su se imali mogućnost pomoliti Čudesnoj Gospi Sinjskoj.

Potom su produžili prema Splitu i uz pratnju vodiča upoznali znamenitosti ovog prekrasnog grada: Dioklecijanovu palaču ( jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na čitavome svijetu), Pjacu ( narodni trg koji se prvi put spominje u 13 st. – središnja pozornica gradskog života), Vestibul (ulaz u palaču s Peristila), Peristil ( središnji trg palače građen renesansnim i gotičkim stilom)…

Uz pjesmu i dobro raspoloženje učenici su se, puni dojmova, u večernjim satima vratili kući