Svake godine 14. veljače slavimo Valentinovo. To je dan kada izražavamo ljubav voljenoj osobi, bila to djevojka koju volimo ili dečko ili neki član obitelji koji nam je vrlo drag. Simbol Valentinova je rimski bog Kupid prikazan s likom i strijelom. Smatra se da onaj koga pogodi svojom strijelom obuzme osjećaj zaljubljenosti. taj polupraznik dobio je naziv po svecu Valentinu koji je živio u 3. st. poslije Krista. Najpopularnije priča o sv. Valeninu je ona u kojoj se sv. Valentin navodi kao svećenik koje je tajno vjenčavao vojnike i njihove družice.

U to vrijeme rimski car Klaudije donio je uredbu prema kojoj se ni jedan vojnik ne bi smio vjenčati jer bi to ometalo njegovu pažnju na bojišnici. Svi su morali poštovati tu odluku. Svećenik Valentin oglušio se na tu zapovijed te je počeo potajno vjenčavati mlade parove, pri tome riskirajući da završi u zatvoru i bude pogubljen.

To se dogodilo 14. veljače kada je sv. Valentinu odrubljena glava. Nedugo zatim proglašen je svecem i taj dan, 14. veljače, slavi se kao dan sv. Valentina.

Njegov dan je danas u cijelom svijetu poznat kao dan zaljubljenih.