Naša škola prepoznala je značaj energetske efikasnosti te je, s ciljem ostvarenja ekonomske održivosti pristupila izradi projekta i javljala se na raspisane natječaje. Federalno ministarstvo prostornog uređenja bilo je odgovorno je za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju projekta. Razvojni cilj projekta je pokazati prednosti poboljšanja energetske efikasnosti u objektima javnog sektora. Aktivnosti realizirane u sklopu projekta polučile su sljedeće rezultate:

  • smanjena emisija CO2 (prelazak na čistije energente, smanjenje zagađenja zraka u zimskom periodu)
  • povećanje nivoa komfora u objektima
  • povećanje svijesti o energetskoj efikasnosti u uključenim zajednicama
  • smanjenje lokalnog zagađenja.

Dakle, adaptacija škole podrazumjevala je:

  • novu termo fasadu školske zgrade
  • zamjenu krova od azbesta
  • promjenu drvenih otvora
  • novu kotlovnicu (grijanje na pelet)
  • led rasvjetu

 

Pozitivnim efektima adaptacije svjedočili smo u siječnju za vrijeme vremenskih neprilika kada se nastavni proces odvijao nesmetano u ugodnim uvjetima.

Pored pozitivnih promjena u uvjetima rada školska zgrada je dobila novi, atraktivniji izgled. Možemo slobodno reći da je ukras u zajednici u kojoj djeluje.

Slike škole prije adaptacije, u toku adaptacije, kao i slike škole s novim izgledom možete pogledati u galeriji slika.

U međuvremenu smo također dobili na natječaju sredstva za adaptaciju naše Područne škole u Biletići Polju. Novčana sredstva su već na žiro računu Općine Čitluk koja je dužna odabrati izvođače radova i završiti sve radove  na školi. Adaptacija škole obuhvatit će promjenu azbestnog  krova, prozora, nova termo fasadu, led rasvjetu i podove. Radovi bi trebali završiti u tekućoj, 2017. godini. Također očekujemo da Općina raspiše natječaj za didaktičku opremu u iznosu od 100.000 KN što smo ih dobili od Vlade RH, a novac je već uplaćen na žiro račun Općine Čitluk.

Napominjem da pripremamo dokumentaciju i elaborate za ostale naše Područne škole u Vionici, Služnju, Krehin Gracu, Gradnićima i Dobrom Selu, kako bi se javljali na natječaje. Cilj radova bi bio ostvarenje ekonomske održivosti odnosno uštede energije.

Slike prije adaptacije

Slike za vrijeme adaptacije

 

 

Slike nakon adaptacije

 

 

 

 

 

Ravnatelj škole

/Marin Kapular, prof./