Diljem svijeta, sad već tradicionalno, 21.rujna obilježava se Međunarodni dan mira koji je utemeljen na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 1981.godine. Ovogodišnje obilježavanje,  uvelike u sjeni pandemije koja je (pre)oblikovala svijet ili to barem pokušava, za temu ima slogan „Stvaramo mir zajedno“.

Zasigurno to nikad nije bilo izazovnije, osobito kad se osvrnemo na posljednju riječ zajedno. Tolike epidemiološke mjere odmiču nas jedne od drugih te izazivaju nemir, strah, asociraju na sveprisutnu opasnost, dok istodobno svima nama otkrivaju ono što smo tako često podrazumijevali –  koliko neprocjenjivo blago jeste mir, kako je divno biti zajedno, oslonjen na drugoga.

Kao i prethodnih godina, naši učenici su sa svojim učiteljima obilježili ovaj dan raznolikim prigodnim aktivnostima. Učenice VII.c razreda Ana Pervan, Jelena Vasilj, Marta Stojić i Nikolina Martinović zasadile su u školskom dvorištu stablo mira – maslinu.

Pod mentorstvom nastavnice likovne kulture Sandre Karačić učenici su slikali i crtali na temu mira, a dio njihovih prekrasnih radova izdvojili smo i za vas. Tu su i literarni radovi s istom tematikom, nastali bod budnim okom nastavnica hrvatskoga jezika Matije Macan i Jasne Ćorić.

Naravno, o miru i njegovoj vrijednosti razgovaralo se i raspravljalo tijekom nastavnih sati, a osobito na satu razrednoga odjela.

Mir je pokazatelj Božjeg blagoslova, njegov dar. Bez mira nema budućnosti, a mira nema bez mira u srcu.

S. Prusina