U okviru projekta „Posjet učenika završnih razreda Vukovaru“ u Vukovaru su od 12.  do 14. ožujka 2023. godine boravili učenici devetih razreda OŠ fra Didaka Buntića Čitluk u pratnji svojih razrednika: Milene Ostojić, Jasne Ćorić, Šime Ćavar, Renate Vuković te nastavnika Žarka Milićevića i Dinke Totić.  U istom terminu u projektu su sudjelovale i OŠ Čerin, OŠ Bijakovići, OŠ „Lipanjske zore“ Višići, OŠ Crnići i OŠ Stolac.

Ovo je bila jedna od prvih terenskih nastava učenika završnih razreda iz Bosne i Hercegovine u organizaciji „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“ i Ministarstva hrvatskih branitelja HR te gradova i općina u B i H u kojima se provodi nastava prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Cilj projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. U okviru razrađenog programa učenici su se upoznali sa svim odrednicama Domovinskog rata te s pojedinostima tromjesečne opsada Vukovara, organizacije otpora, stradanjima, progonstvom Vukovaraca, logorima i zločinima nad civilima.

Učenici su se tijekom posjeta Vukovaru upoznali i s bogatom kulturno-povijesnom baštinom Vukovarsko-srijemske županije i nekada bogatog i razvijenog grada Vukovara. Posjetili su Gradski muzej Vukovar u obnovljenom dvorcu Eltz, obnovljeni samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova te  Muzej vučedolske kulture.

Potom su obišli memorijalna mjesta: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put ili Put spasa, Mjesto sjećanja:Vukovarsku bolnicu ’91., Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata te Masovnu grobnicu Ovčaru. Mjesta su to koja izazivaju gorčinu i težinu, a ostavljaju otvorena pitanja o ljudskoj brutalnosti koja nadilazi zdrav razum, o zlu koje nije biralo svoje žrtve, o odsutnosti svake humanosti.

Grad je pao 18. studenog 1991., no njegovi su se branitelji unatoč nadmoćnom velikosrpskom agresoru borili do kraja prkosno i ponosno. Njihova žrtva nije bila uzaludna, ugradili su sebe u konačnu pobjedu i oslobođenje naše domovine, a razrušeni grad postao je simbol otpora i nesalomljivog duha. Projekt bi trebao pomoći poslijeratnim generacijama u razumijevanju Domovinskog rata i Bitke za Vukovar ne samo kroz udžbeničko gradivo povijesti i stručna predavanja, već obilaskom autentičnih lokacija. Potresna svjedočanstva i mjesta tragedije opominju mlade na  teško izborenu slobodu u obrambenom ratu i žrtvu koju je podnio ovaj grad te  izazivaju suosjećanje sa žrtvama i potrebu iskazivanja zahvalnosti svima koji su dali svoje živote i podnijeli teret za domovinu.  Ovaj ranjeni grad izdignuo se iz ruševina, život se u njega vraća, no Vukovarci će još dugo nositi rane proživljenih strahota, gubitka voljenih osoba i pokidanih međuljudskih odnosa.

 U dvorištu Memorijalnog centra učenici su  razgledavali ratne avione, brodove, tenkove, transportere, oružje i drugu ratnu opremu. Na rekonstruiranom minskom polju upoznali su se s različitim vrstama mina i njihovim djelovanjem kako bi ih znali prepoznati i ponašati se u opasnim okolnostima. Pogledali su i izložbu fotografija hrvatskih ratnih vojnih invalida „Dani poslije“ te rekonstrukciju jednog srpskog logora s izloženim predmetima logoraša i medijskim materijalom iz ratnih godina.

 Tijekom boravka u Memorijalnom centru i hostelu „Dubrovnik“ bilo je prilike za druženje, zabavu i upoznavanje s učenicima drugih škola. Veselo je bilo i u disku na dunavskoj šetnici gdje su se učenici svih ovih škola zabavili i uživali u glazbi i plesu. U slobodnom vremenu su neki od učenika posjetili i Vukovarski vodotoranj, simbol otpora tijekom Domovinskog rata.

Na kraju su učenici svih škola sudjelovali u Školi mira i Kvizu znanja u Ružičkinoj kući, a predstavnici OŠ fra Didaka Buntića Čitluk: Dane Šarac i Daniel Ćorić su osvojili prvo mjesto, na što smo posebno ponosni.

U Slavoniji su nas dočekali odlični predavači i ugodni djelatnici Memorijalnog centra što je pridonijelo uspješnoj realizaciji projekta. Bila je to prije svega edukativna ekskurzija s potresnom ratnom tematikom. Nadam se kako su se ova mjesta tragedija usjekla u sjećanja naših devetaša te kako su osjetili empatiju, zahvalnost i domoljublje, ali i potrebu da žive u skladu s dobivenim porukama tolerancije i nenasilja.

Jasna Ć.