Poučavanje, odnosno prenošenje znanja, temeljna je zadaća učitelja. Međutim, usporedo s njom, a ponekad i ispred nje, idu mnoge druge aktivnosti s kojima se učitelj susreće. Jedna od njih je pomoći učeniku da u sebi otkrije, probudi i prepozna darove kojima ga je Bog obdario, a među njima je danas osobito cijenjena kreativnost.

Što je kreativnost? Jesu li svi učenici sposobni biti kreativni? Uči li se kreativnost? Mnogo je pitanja i još više odgovora na njih. „Kreativnost je sposobnost gledanja na stvari u novom i neobičnom svjetlu…“ Ona je vještina, kažu stručnjaci, koja se treba i može razvijati, a poticati je može kreativan učitelj, koji i sam bez prestanka radi na sebi.

Kreativan učitelj bogatstvom svojih ideja stvara pedagoške situacije koje će učenike potaknuti da razmišljaju na nov način, pokušavajući stvoriti što više ideja za rješenje jednoga problema ili situacije (divergentno mišljenje).

U trenutačnoj situaciji izazvanom korona virusom, koji nam je donio razna ograničenja u kontaktima i našim uobičajenim aktivnostima, oslobađajuća snaga kreativnosti dolazi na vidjelo i u našoj školi, na što smo jednim dijelom i navikli.

Naime, naše vrijedne učiteljice sa svojim su učenicima i uz potporu pomoćnice ravnatelja, radile na izradi božićnih ukrasa, čestitki i adventskih vijenaca, koje su ove godine zamislile na malo drugačiji način.

Prvi put radile su topiary – minijaturna umjetna drvca s raskošnom krošnjom, adventske vijence koji čuvaju dašak ljeta i još mnogo toga, čime će sigurno uljepšati prostor ustanova i poduzeća koja nas podupiru u radu.

Jedan mali dio uradaka ove kreativne božićne radionice pogledajte u našoj foto galeriji.

 

 

S. Prusina