U OŠ fra Didaka Buntića 11. travnja 2024. održano je edukativno predavanje na temu “Prva pomoć i zaštita”. Izuzetno kvalitetno i važno predavanje organizirano je u bliskoj suradnji HGSS-a i Doma zdravlja Čitluk, a na inicijativu Vijeća roditelja OŠ fra Didaka Buntića. Predavanje su poslušali učenici od petog do devetog razreda, a isto je sadržavalo teorijski i praktični dio pa su učenici mogli vidjeti i primjere u kojima se spašavaju ljudski životi. Učenici su upoznali i medicinski ruksak, tj. njegov sadržaj, kao i na koji način pozvati zdravstvene službe u pomoć te kako unesrećenoj osobi pružiti pomoć, a ipak ostati smiren i siguran u izvanrednim i teškim okolnostima.

Učenici su se, također, upoznali i s imobilizacijom, zbrinjavanjem i previjanjem ozlijeđene osobe te kako reagirati u slučajevima gušenja, uboda tupim predmetom, krvarenja i zadobivanja opeklina. Osim toga, gosti predavači su im prezentirali kako reagirati pri kratkotrajnom gubitku svijesti, hipoglikemiji i epileptičnom napadu. Ovaj dio je bio posebno zanimljiv jer su modeli bili upravo učenici. Pri samom završetku predavanja, učenici su imali priliku vidjeti i postupke pravilne reanimacije.
Cijelo predavanje bilo je vrlo poučno i odlično organizirano. Škola se ovim putem zahvaljuje inicijatorima predavanja – Vijeću roditelja, djelatnicima Doma zdravlja Čitluk i HGSS-u na odličnoj suradnji i hvalevrijednoj poduci za naše učenike i djelatnike.
Napomenimo samo to da se sve završilo prigodnom zakuskom za goste predavače koju su pripremili Uprava Škole i roditelji učenika, kojima se ovim putem škola također zahvaljuje.

novinarska sekcija