Osvanuo je, napokon, i taj dugo očekivani dan. Ovo putovanje bih nazvala “ pustolovni maturalac”. Tamno, pomalo i sivo jutro je osvanulo. Kao i većina mojih prijatelja, noć ranije, nisam dobro spavala. Naravno, od uzbuđenja. Metereolozi najaviše kišne, tmurne dane, no, ipak, pobijedile su zlatkasto žute iskrice sunca koje su nas pratile tijekom putovanja.

Prvi dan smo posjetili Plitvička jezera i Kraljevicu. Plitvice su najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj, uvrštene su i na popis UNESCO-ve svjetske baštine što potvrđuju stope posjeta turista iz cijeloga svijeta. Nakon toga, uslijedio je odlazak u hotel Uvala Scott, večera i zabava u diskoteci.
Drugi dan smo posjetili otok Krk. Grad Krk je okružen zidinama s Gradskim vratima. Posjetili smo i Gradsku vijećnicu, Trg krčkih jezikoslovaca, tj. Glagoljaša, katedralu, forum, itd.
Oduševljeni Krkom, radimo stanku za ručak te nastavljamo putovanje prema Rijeci i gracioznoj Opatiji. Usput posjećujemo i primamo blagoslov iz središta Majke Božje Trsatske kojoj je papa Urban V. poklonio čudotvornu slike Majke milosti. U neočekivanom dogovoru s ravnateljicom i razrednicima, odlučili smo se spustiti zavjetnim stubama kojih je 561. Potom smo panoramski razgledali Rijeku te posjetili bajnu Opatiju. Šetnja čuvenom Lungomare koja se proteže 12 km, fotkanje u prekrasnom botaničkom vrtu kojeg krasi 150 biljaka iz cijeloga svijeta, Perivoj sv. Jakova i Perivoj Angolina, crkvica sv. Jakova, bude uspomene na kristalno lijepu Opatiju.
Treći dan, poslije doručka, uslijedio je cjelodnevni izlet u Istru gdje posjećujemo brežuljkasti, plavi Rovinj i Rimski amfiteatar u Puli, a potom i NP Brijune koji se sastoji od 14 otoka, ukupne površine 34 kilometra četvorna. Na otoku se nalaze brojni rimski ostaci, crkvice, bujna flora i fauna, a za nas, maturante, najljepša je bila vožnja vlakićem uz pozdrav životinja koje su nam, na svoj način, iskazale dobrodošlicu.
Četvrti dan, uz pratnju vodiča, posjetili smo Zadar, Kapetanovu kulu iz 13. st., antički forum i crkvu sv. Donata. Nakon toga uzbudljivog dana slijedi slasni ručak, posjet tržnom centru te povratak u Hercegovinu.
Na samom kraju, vjerujem da će ovaj pustolovni maturalac ostaviti neizbrisiv trag u našem sjećanju, dnevnicima, poznanstvima, fotografijama i pjesmama koje ćemo nositi u srcima još puno vremena.

Marija Sušac, IX. C