UN – ova agencija za izbjeglice ( UNHCR) i Nogometni savez BiH, u okviru zajedničkih aktivnosti koje podržava UEFA, 20. i 21. rujna 2024. godine, organizirali su u Međugorju dvodnevnu radionicu u sklopu projekta “Socijalna integracija kroz nogomet: Football3 kao metoda društvene promjene”, a sve u cilju promicanja međusobnog poštovanja, tolerancije te inkluzije kroz sport, transformirajući nogometni teren u prostor gdje se uče životne lekcije i grade mostovi razumijevanja među mladima iz različitih društvenih skupina.

Na dvodnevnim radionicama provedene su aktivnosti vezane za tzv. Football3 metodu, uključujući i edukaciju za trenere dječjih nogometnih klubova, kao i za nastavnike tjelesne kulture iz osnovnih škola, roditelje, staratelje djece i druge osobe koje rade s djecom. Održane su i radionice te različite sportske aktivnosti s 80 djece iz lokalnih nogometnih klubova, lokalne zajednice, Dječjeg doma Mostar, djece izbjeglica iz Izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac te djece izbjeglica koji pohađaju Osnovnu školu u Čapljini.
Prvog dana ovoga događanja, polaznici, treneri i nastavnici, upoznali su se s Football3 metodologijom dok je drugi dan bio posvećen radu s djecom, uključujući praktične vježbe na terenima Sportskog centra Međugorje. Također je održana radionica za roditelje i staratelje o važnosti sporta u socijalnom razvoju djece, na kojoj je BHWI Fondacija bh. inicijativa žena predstavila temu “ Značaj i utjecaj sporta na zdrav rast i razvoj djece”. Predavanje je imalo za cilj osvijestiti važnost sporta za tjelesni, emocionalni i socijalni razvoj djece, kao i važnost uloge roditelja i trenera u tom procesu. Stručnjaci su istaknuli psihološke koristi sporta i njegovu ključnu ulogu pri izgradnji karaktera djece, kao i važnost inkluzije u sportskim aktivnostima.
Radionica koja se održala u Međugorju treća je u nizu sličnih događanja koja su zajednički organizirali Nogometni savez BiH i UNHCR Bosnia and Herzegovina. Prve dvije održane su u Bihaću i Sarajevu. Sretni smo što su u ovom projektu sudjelovali i naši nastavnici tjelesne kulture Renata Vuković i Ivan Ćavar.

novinarska sekcija