Jutro, 25. rujna 2023. osvanulo je neobičnije i ljepše, no ijedno jutro prije, barem za nas devetaše. To jutro smo krenuli na dugo iščekivanu ekskurziju.

Prvo odredište bila su nam Plitvička jezera. Nažalost, vrijeme nas nije najbolje poslužilo, no ipak smo uspjeli upiti sve ljepote krajolika i jezera.
Nakon zanimljivog izleta, čekala nas je duga vožnja pa smo kasnije uvečer stigli u Kraljevicu gdje smo se smjestili u hotel. Večer smo proveli u zabavi i plesu zajedno s našim profesoricama.
Sutradan smo rano ujutro krenuli u obilazak NP Brijuna gdje smo uistinu uživali u raznovrsnosti flore i faune, ljepoti obale te posebnosti tog prekrasnog otočja koje bi svatko trebao posjetiti.
Taj dan obilježio je također i izlet u Pulu gdje smo razgledali Pulsku arenu i mnogobrojne znamenitosti Pule. Poslije je uslijedio posjet Poreču, još jednom istarskom gradu koji je pravi biser na obali našega mora.
Naša avantura se nastavila i treći dan kad smo posjetili otok Krk na kojem se čuva poznata Bašćanska ploča. Brodicom smo stigli na otočić Košljun koji je znamenit po svojemu franjevačkom samostanu i dvjema crkvama. Franjevački samostan je najpoznatiji po svojoj knjižnici koja čuva preko 30 000 knjiga među kojima se nalazi i najstarija inkunabula iz 1471. godine. Kroz šumovit put prolazi i križni put koji vodi do kapelice svetog Jerusolima koja je ukrašena prelijepim freskama.
Nakon jutarnjeg obilaska, vratili smo se u hotel na ručak, a poslijepodne se uputili u Rijeku gdje smo posjetili Svetište Gospe Trsatske kojoj smo se pomolili za naše obitelji i zahvalili na svim blagoslovima. Na mjestu današnjeg svetišta osvanula je nazaretska kućica Svete obitelji. Prema legendi, na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli.
U poslijepodnevnim satima posjetili smo Opatiju, jedan od najljepših gradova Europe gdje smo, osim u ljepoti arhitekture i prirode, uživali u najljepšem zalasku sunca. Sutradan smo već bili pomalo tužni što naša pustolovina završava, no prije povratka doma, čekala nas je još jedna prelijepa destinacija-grad Zadar. Po dolasku u taj prelijepi grad, najprije smo posjetili crkvu svetog Donata koja je simbol Zadra, a potom smo posjetili katedralu sv. Stošije. Prošetali smo znamenitom zadarskom ulicom Kalelargom i na kraju posjetili ono najljepše – morske orgulje. Uživali smo slušajući tu prekrasnu melodiju i gledajući more obasjano žarkim suncem.
Radosni i puni dojmova, tu večer smo stigli u Čitluk. Dugo iščekivano putovanje nas je puno naučilo, ali i povezalo. Postali smo još bolji prijatelji i više smo se zbližili s našim profesoricama kojima se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu, trudu, posvećenosti i strpljivosti.

Leona Karačić, 9. B
Lucija Prskalo, 9. B
novinarska sekcija