U sklopu natječaja „JA DOMOVINU IMAM, U SRCU JE NOSIM“ koji je priredila Izdavačka kuća Alfa – Zagreb,u suradnji s Nakladom Alfa Mostar, a u cilju poticanja učenika osnovnih škola na promišljanje o vlastitom zavičaju, povezivanju s vršnjacima iz drugih krajeva i sredina te osvješćivanja važnosti i njegovanja zavičajne pripadnosti i nacionalnog identiteta, jedan dio učenika 9.e odjela snimio je kratki dokumentarni film. Nazvali su ga LOVCI NA BROĆANSKU POVIJEST, a opisuje neke od brojnih povijesnih lokaliteta Brotnja.

Učenici su sa svojom mentoricom Jasnom Ćorić vrijedno pristupili proučavanju povijesne građe Brotnja, a potom i snimili jedan dio arheoloških nalazišta našeg zavičaja. Moramo ovdje istaknuti kako su ti isti učenici i članovi HKUD-a sv.Marko Vionica te su na kraju filma kako zorno njeguju i čuvaju našu baštinu.

Sudionici ovog projekta su učenici: Franjo Sušić, Luka Gagro, Helena Soldo, Gabrijel Gagro,, Ivan Lesko, Marija Paponja, Ema Bevanda,Ana-Maria Prusina, Antonela Grubešić, Tamara Mijatović, Marija Soldo i Mija Pehar.