Danas, 5.listopada, učitelji diljem svijeta obilježavaju svoj dan. Skromno kao i obično, radno, ali u  specifičnim, možda nikad težim uvjetima – uz nezaobilazni dio rečenice: poštujući higijensko-epidemiološke mjere.

Upravo tako su učitelji naše škole, OŠ fra Didaka Buntića, obilježili svoj dan. Najprije su održane sjednice stručnih aktiva, nakon čega je u školskom holu upriličen prigodni domjenak i druženje.

Podsjetimo – Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994.godine, a na slične načine obilježava se u preko stotinu zemalja svijeta. Cilj mu je ukazati na plemenitost, bitnost i zahtjevnost toga poziva, u današnje vrijeme često marginaliziranoga.

A pravi je učitelj uvijek isti, kako nekad tako i danas – svjetionik na putu, sigurna luka u nemirnim đačkim vodama, onaj koji pomaže školjci da otkrije vrijednost svojih bisera…

Nisu nam obitelj, ali mnogi su nas poznavali bolje od članova obitelji, napisa netko o učiteljima. Poželite li im se javiti, zasigurno nećete pogriješiti, jer čak i ako su odavno u mirovini, ne zaboravite – jednom kada postanu učitelji, oni to nikada ne prestaju biti.

 

 

S. Prusina