Međunarodni dan žena već odavno je izgubio (opravdano ili ne, nećemo o tome) nekadašnji sjaj, no svakako je lijepo obilježiti ga. Prisjetiti se svih onih, tada teškom mukom napravljenih koraka, kojima su žene iskoračile „iz sjene“ te digle svoj glas protiv obespravljenosti, diskriminacije, podcijenjenosti…

Davne 1857.godine krenuli su prvi organizirani prosvjedi njujorških tekstilnih radnica koje su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Svake iduće godine, 8.ožujka, prosvjedi su se nastavljali, da bi 1908.godine čak 15000 žena protestiralo ulicama New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Prosvjedi su se proširili svijetom, a 1910.godine, na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin, određeno je da se 8.ožujka proglasi Međunarodnim danom žena.

S obzirom da ga se povezivalo s komunizmom, mnoge zapadne zemlje prestale su ga obilježavati, u nekima je državni praznik, dok u nekim dijelovima svijeta žene o njemu mogu samo sanjati.

Uobičajeno je taj dan ženama darivati cvijeće (karnfile, mimoze, ruže, kako gdje) i darove. Uprava škole i ove se godine pobrinula da ruža i čestitka dođu do svake naše djelatnice te im ovom prigodom još jednom zahvaljujemo.

                                                                                                                                   S.Prusina