Učenici naše škole i ove su godine na raznorazne načine obilježili Međunarodni dan mira, čija je ovogodišnja tema „Gradimo mir akcijom protiv klimatskih promjena“. Predvođeni svojim učiteljima i  voditeljima izvannastavnih aktivnosti te Vijećem učenika, maštovitim i korisnim radovima željeli su nam posvijestiti važnost mira kao temeljnoga preduvjeta života. Mir nije samo odsustvo rata, nego način življenja usmjeren na stvaranje pozitivnog i empatijom ispunjenog ozračja, koje potiče ljubav i prijateljstvo prema svakom čovjeku i cijeloj  prirodi.

Tako su učenici Likovne sekcije, sa svojim voditeljicama Sandrom Karačić i Sanjom Sivrić, svoju viziju mira predstavili tehnikom grozd, a članovi Ekološke sekcije, voditeljice Ive Šimović, zasukali rukave i uredili školski vrt te okopali masline – stablo koje simbolizira mir.

Članovi Literarne sekcije voditeljica Zdenke Korać i Matije Macan pisali su o miru. Najuspješnije radove napisali su Ana Primorac (VII.a), Nikola Pervan (VII.a) i Marija Magdalena Soldo (VIII.c) te su nagrađeni prigodnim knjigama.

Da o miru itekako zrelo promišljaju pokazali su i učenici nižih razreda, okupljeni u Likovnoj i Literarnoj sekciji. Sa svojim voditeljicama i učiteljicama Angelom Dodig i Viktorijom Sušić uredili su i svojim radovima ispunili školske panoe. Jedan dio tih sadržaja možete pogledati u našoj foto galeriji.

Inače, podsjećamo da je Međunarodni dan mira utemeljen davne 1981.godine, i to rezolucijom UN-a, a kasnije je  kao fiksni nadnevak određen 21.rujna. Cilj toga dana je jačanje ideala mira među svim državama i narodima te zajedničko širenje poruke mira. Dan je to nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini.

 

 

 

S.Prusina