O Borni Peharu, učeniku četvrtog razreda naše škole i nadarenom šahisti, već smo pisali. Prošlogodišnji intervju završili smo pitanjem o želji koju Borna ima, a odgovorio je da bi želio biti prvak države, odnosno otići na europsko ili svjetsko šahovsko natjecanje. Želja mu se ostvarila i opet razgovaramo s Bornom.

 Dobar dan, Borna! Čestitamo ti na tituli šahovskoga prvaka države i ostvarenju tvoje želje!

Hvala! Dobar dan i vama!

 Kakav je osjećaj biti državni prvak?

Isti kao kad sam postao prvak Herceg- Bosne. Lijep. Možda to drugima zvuči ogromno ili nestvarno,ali… Najviše uzbuđenja mi je donijelo moje prvo državno prvenstvo 2017.godine kada sam bio četvrti. To mi je bio poseban osjećaj.

 Sjećaš li se prve pobjede?

Da, to je bilo osvojeno prvenstvo Herceg-Bosne.

 Evo, u kolovozu te očekuje europsko prvenstvo. Reci nam nešto više o tome, kao i o svojim očekivanjima.

Da, ovogodišnje europsko šahovsko natjecanje održava se u Slovačkoj, u Bratislavi, od 1.do 12.kolovoza. Aktivno se pripremam, radim više no inače, iako od sebe ne očekujem previše. Bio bih zadovoljan da budem među prvih 20 mjesta, a u svakom slučaju dat ću sve od sebe.  Siguran sam da će mi ovo prvenstvo biti jedno veliko iskustvo koje će mi koristiti kad budem stariji.

 Jesi li uvijek ovako skroman i prizeman što se tiče očekivanja?

Pa, mislim da jesam.

 Koliko inače dnevno i tjedno treniraš?

Dnevno obavezno 2 -3 sata. U klubu sam tri puta tjedno, a s osobnim trenerom dva puta tjedno po dva sata.

 Dosadi li ti kad?

Ne, nikad.

 Kako vježbaš kod kuće? Imaš li dostojnog protivnika u obitelji?

Nemam. Igram ponekad s tatom, i to zatvorenih očiju (smijeh), a nekad prije sam igrao s bratom Karlom. Vježbam s prijateljem preko aplikacije na internetu. Razrađujemo neke poteze i razmjenjujemo ideje.

 Ostane li ti vremena za neke hobije? Znam da treniraš još i nogomet te pohađaš glazbenu školu.

Da, imam dosta obaveza, ali nađem i vremena za druženje s prijateljima. Ne volim biti zatvoren u kući pa, kad je dan lijep, iskoristim ga s prijateljima, a onda uvečer vježbam.

 Što ti šah čini privlačnim?

Ne znam ni sam kako bih to objasnio… Najdraže mi je pomicanje figura. I volim više dnevni šah, nego natjecateljski –vremenski određen. Kad igram preko aplikacije, nikad mi ne dosadi. Tu mi skoro nikad ne padne zastavica.

 A zašto padne zastavica?

To je prekid partije. Igrač najčešće predugo misli pa mu istekne vrijeme, koje je na nekim turnirima ograničeno. Recimo, na europskom natjecanju partija može trajati i do osam sati, a kod nas mlađih sigurno kraće, možda do 3 sata.

 Pomaže li šah u školi?

Borna: Da, pomalo. Moja mama kaže da pomaže u matematici zbog razmišljanja. A svakako me uči strpljenju. I, igrajući šah proputovao sam skoro cijelu BiH i Hrvatsku, a sad ću upoznati Slovačku.

 Tvoj najdraži predmet?

Matematika.

 Naše će male čitateljice sigurno zanimati imaš li simpatiju? Mora li i ona znati igrati šah?

Zasad ne (smijeh).

 Hvala ti, Borna, na razgovoru. Hvala i za sve ono što si mene tijekom ovog razgovora naučio o šahu, a nije ovdje zapisano.  U ime svih čitatelja naše školske stranice želim ti puno uspjeha na predstojećem prvenstvu!

Hvala!

 Za kraj opet isto pitanje – tvoja želja?

Jednog dana želio bih zaigrati Turnir kandidata, na kojem sudjeluju osmorica vrhunskih svjetskih šahista.

 Sretno, i neka ti se želje ostvare!

Hvala!

 

S. Prusina