Hvaljen budi, Gospodine moj,

Po sestri i majci nam Zemlji.

Ona nas hrani i nosi, slatke nam plodove,

Cvijeće šareno i bilje donosi.

                                       Pjesma stvorova, sv. Franjo Asiški

 

Prelijepi stihovi sv. Franje, kojima bismo trebali otpočinjati svaki svoj dan kako bismo se učili zahvalnosti te zamjećivali nezaslužene darove našega Stvoritelja, najbolji su uvod u Dane zahvalnosti za plodove zemlje i Dane kruha, koje svake godine obilježavamo u drugom tjednu listopada.

Ovogodišnje obilježavanje ponešto je drugačije zbog korona-situacije, no možda stoga i mnogo dublje i iskrenije doživljeno. Izostala je tradicionalna prodajna izložba peciva, ali su naše učiteljice, uz veliku idejnu i svaku drugu podršku pomoćnice ravnatelja, osmislile kreativnije načine za obilježavanje ovih posebnih dana.

U holu škole napravljena je tematska izložba plodova zemlje, zamišljena kao svojevrsna šetnja kroz tri različita razdoblja: kasno srednjovjekovno, etno i retro. Sve ih povezuju darovi prirode, autohtone namirnice našeg bogatog broćanskoga podneblja, iz kojih su naši preci crpili snagu i zdravlje.

Ova izložba ujedno je planirani dio projekta učenika naše škole „Skriveni dragulji zdrave prehrane“ kojim se želi potaknuti svjesnost mladih naraštaja o važnosti zdrave prehrane, o potrebi povratka neiskorištenom bogatstvu zaboravljenih plodova zemlje našega kraja te tradicionalnom načinu pripreme hrane. Cilj svih tih aktivnosti je čuvanje kulturnog i nacionalnoga identiteta, ali i ublažavanje i smanjenje pretilosti koja je sve zastupljenija među mladima.

Trenutne okolnosti u kojima se nalazimo kod mnogih su ljudi promijenile ili bar izoštrile pogled na kruh naš svagdašnji. Njegova vrijednost i sigurnost koju daje kad ga ima na stolu, u trenutcima kada toliki ostaju bez posla, porasla je.  Ne zaboravimo stoga zahvaljivati svaki dan – za svaki dar, za svaki zalogaj.

 

 

S. Prusina