U sklopu školskog preventivnog programa u OŠ fra Didaka Buntića pokrenut je projekt pod nazivom „I pad je let“. Cilj projekta je podići kvalitetu života djece i mladih vježbanjem i učenjem socijalnih životnih vještina a ciljana skupina u provedbi navedenog projekt su učenici IX. razreda i njihovi roditelji.

Cijeli projekt će se realizirati kroz sedam edukativnih radionica čiji će voditelji biti stručnjaci – edukatori iz svih sfera društvenog života. U realizaciji projekta „I pad je let“ tako će, sukladno planu provedbe, sudjelovati: liječnici, psiholozi, socijalni radnici, profesori, policijski službenici i drugi.

Prva radionica pod nazivom „Prevencija ovisnosti kod djece i mladih“ za učenike i roditelje održat će se petak, 13. ožujka 2020. godine. U prostorijama OŠ fra Didaka Buntića u 11 sati pripadnici PS Čitluk održat će radionicu za učenike, dok će u 13 sati biti održana radionica na istu temu namijenjena roditeljima.

Svih sedam edukativnih radionica osmišljeno je na način da sadržavaju stručna predavanja, razmjenu iskustava, razgovor o dobrim primjerima iz prakse i obradu aktualne problematike, a sve to kako bi se smanjio rizik od uporabe različitih sredstava ovisnosti te poremećaja u ponašanju mladih.

Uz navedenu radionicu u sklopu projekta također će se održati sljedeće radionice i predavanja:

– „Pretilosti i dijabetes“ – predavačice prim. dr. Željka Bilinovac, pedijatar dijabetolog – endokrinolog, i mag. psihologije Ivana Galić Granić – predavanje za učenike;

– „Prevencija nasilja nad djecom u digitalnom okruženju“ – predavačice Andrea Bevanda i Andrea Šetka, predstavnice Centra za socijalni rad Čitluk- radionica za roditelje i učenike;

– „Ovisnost o idealnoj slici svoga djeteta“ – predavačica psihologinja Ankica Baković – predavanje za roditelje;

– „Profesionalno usmjeravanje“ – predavači predstavnici Zavoda za zapošljavanje HNŽ;

– „Tjelovježbom za poboljšanje psihofizičkog zdravlja“ – predavač dr. sc. Franjo Lovrić – predavanje za učenike;

– „Reproduktivno zdravlje mladih“ – predavačica dr. Renata Pehar – predavanje za učenike.

Iz Osnovne škole fra Didaka Buntića pozivaju roditelje na sudjelovanje u projektu uz napomenu da je cilj zajedničkim snagama formirati zdrave, jake i socijalno osviještene ličnosti usmjerene na prave životne vrijednosti.

citluk.ba