Odgojne crtice

 

 

Usporedimo li savjete za odgoj djeteta od prije i danas, uočit ćemo bitne razlike. Nekad se smatralo da je najvažnije da roditelj djetetu bude autoritet, a da dijete poštuje i sluša roditelja.Zatim je sve to srušeno i u modi je slobodniji, popustljiviji odgoj.

Većina stručnjaka danas savjetuju razinu između autoritarnosti i popustljivosti, a ta sredina znači – djetetu moramo postaviti jasne granice u ponašanju jer će bez njih biti nesigurno i izgubljeno. Većina stručnjaka ističe da je obitelj mjesto u kojem dijete najviše uči i u kojem stječe sigurnost, pa su skladni obiteljski odnosi preduvjet za uspješan odgoj, a na nesavršenostima i pogreškama se puno toga može naučiti.

Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati”

Peter Rosegger

– Disciplina i kazna!

– Odgoj nenasilnog djeteta!?

– Odgoj djeteta s radnim navikama!?

– Odgoj sigurnog, jakog i slobodnog djeteta!?

– Djeca i školski neuspjeh!

DISCIPLINA I KAZNA

Cilj poučavanja djece disciplini jest razvoj samokontrole i produktivnog sudjelovanja u životu zajednice (npr. u grupama vršnjaka, u razredu, u igri).

SMJERNICE ZA POUČAVANJE  DISCIPLINE:

1.Dajte svom djetetu do znanja da ga volite.

2.Postavite djetetu granice.

3.Izbjegavajte naredbe i postavljajte djetetu granice unutar kojih može preuzeti kontrolu.

4.Budite jasni u svojim zahtjevima.

5.Budite ustrajni.

6.Pratite pridržava li se dijete pravila koje ste dogovorili.

7.Djetetu unaprijed objasnite da zna koje su posljedice njihova ponašanja.

8.Dajte priliku djetetu da ponekad samo donese odluku.

9.Ako pak smatrate tu odluku neprimjerenom ,trazite od djeteta da preispita svoju odluku zajedno s posljedicama

10.Recite mu što točno cijenite kod njega ,koje su njegove dobre osobine.

11.Nagradite dijete.

12.Ponašajte se prema djetetu kao prema odgovornoj osobi,jer samim time I njegova odgovornost raste.

13.Učite dijete da poštuje autoritet.

14.Budite dobar primjer svom djetetu,činjenica je da djeca najviše uče oponašanjem odraslih.

KAZNA I POUČAVANJE DISCIPLINI

 

Cilj kazne je da se ponašanje djeteta više nikad ne ponovi. Koristi se zbog vjerovanja da je osjećaj straha dobar način da se nešto nauči.Međutim, čak i ako se odmah nakon kazne prestane ponašati na način koji je neprimjeren, dijete je nakon kazne toliko preplavljeno negativnim emocijama da će se često početi ponašati još gore.Ona izaziva brzu promjenu u ponašanjau al je ona u biti kratkotrajna.

Kažnjavanjem učimo dijete ŠTO NE SMIJE, ali ga ne učimo što TREBA i SMIJE činiti.

Jako je bitno ne koristiti uvijek isti oblik kaznjavanja(npr:pljuska) U tom slučaju dijete ne razumje stvarne posljedice svog ponašanja (npr:ako uništava  knjige da neće imati iz čega učiti)

Posljedice kazne!!

Dijete nas se boji – ako dijete nije unaprijed upozoreno da će biti kažnjeno ili ako ne razumije zašto je bilo kažnjeno, počet će izbjegavati bilo kakve aktivnosti iz straha da se kazna opet ne ponovi.

Bijesno je i ljuto prema nama jer smo mu nanijeli fizičku ili psihičku bol. Ta ljutnja koju dijete osjeća može biti uzrok njegova agresivna ponašanja prema vršnjacima ili odraslima.

Laže nam (da bi izbjeglo kaznu).

Narušava  samopoštovanje – djeca koja su stalno kažnjavana, nemaju znanja o vlastitim vrijednostima i zato je njihovo samopoštovanje narušeno.

Mrzi nas-fizičko kaznjavanje najčešće izazove emociju mrznje koja je toliko jaka da razara odnos uspostavljen s djetetom jer negativno utječe na njegovo samopoštovanje.Na taj način mozemo dijete vrlo lako potaknuti da postane nasilno.

I na kraju ako dijete moramo  kazniti  nađimo za to primjerene načine tako da kznjavama njegove postupke a ne ličnost djeteta!!

.

ODGOJ NENASILNOG DJETETA

Istraživanja su pokazala da se nasilno i agresivno ponašanje uči u ranim godinama života.

Roditelji imaju važnu ulogu u smanjivanju nasilja, upravo odgajajući svoju djecu u sigurnim domovima, s puno ljubavi.

Slijede prijedlozi koji bi Vam mogli pomoći! Iako ih možda nećete moći ostvariti u cijelosti, ako date sve od sebe, dovest ćete do promjene u djetetovom životu.

 

 

a) Pružite djeci ljubav i pažnju

Svakom djetetu je potreban blizak odnos s roditeljima pun ljubavi kako bi se osjećalo sigurno i zaštićeno te razvilo osjećaj povjerenja. Bez čvrstog oslonca na odraslu osobu, dijete može postati agresivno, tjeskobno i nesigurno.

Manja je vjerojatnost da će se kod djeteta javiti poremećaj/i u ponašanju ako se roditelji posvete djetetu i puno njime bave, pogotovo u ranim godinama razvoja.

Važno je upamtiti da djeca imaju svoju vlastitu ličnost i razum, te da njihovo osamostaljivanje ponekad kod roditelja stvara osjećaje ljutnje, frustracije ili razočaranja. Budite strpljivi!

b) Budite prisutni u djetetovom životu

Djeca ovise o roditeljskoj podršci, zaštiti i ohrabrenju kada uče razmišljati ”svojom glavom”. Bez pravilnog nadzora, djeca ne dobiju potrebnu sigurnost. Studije su pokazale da djeca koja nemaju kvalitetan nadzor roditelja, vrlo često razviju poremećaj/e u ponašanju.

Osigurajte da znate gdje su Vam djeca u svakom trenutku i tko su prijatelji s kojima se druže

Potaknite školsku djecu na sudjelovanje u nadgledanim školskim aktivnostima kao što su dodatna nastava, sport ili rekreacijske grupe.

Uključite ih u preventivne programe raznih udruga i društava u zajednici

c) Budite model prihvatljivog ponašanja svojoj djeci

Djeca uglavnom uče prema primjerima. Vrijednosti poštovanja, istine i ponosa u vašoj obitelji mogu biti važni izvori snage za vašu djecu, pogotovo ako se susreću s negativnim pritiskom vršnjaka, žive u nasilnom susjedstvu ili idu u školu punu nasilja. Upozorite dijete o mogućim opasnostima nasilnog ponašanja. Pohvalite djecu kad problem riješe konstruktivno bez nasilja.

Roditelji ponekad ohrabruju agresivno ponašanja, a da nisu toga ni svjesni. Na primjer, neki roditelji smatraju da je za dječake dobro da se nauče tući. Naučite dijete da je probleme bolje rješavati mirnim riječima, a ne šakama, prijetnjama ili oružjem.

d) Recite NE fizičkom kaznjavanju !!!

Fizičko kažnjavanje sprečava određena ponašanja samo na kratko vrijeme. Čak se i na teško kažnjavanje djeca mogu naviknuti tako da kasnije nema nikakav utjecaj na njih. Batine s vremenom postaju nedjelotvorne.

Evo nekih prijedloga kako postupiti kada nas zabrinjava djetetovo ponašanje:

-Oduzmite određene povlastice – poput kratkotrajne zabrane igranja s drugom djecom ili gledanja TV-a

-Recite kako se osjećate kad se dijete tako ponaša

-Dajte djetetu ”time out” – neka sjedi mirno i tiho, onoliko minuta koliko ima godina starosti (nije za jako malu djecu)

Djeca se stalno trebaju osjećati voljeno i poštivano. Problem je ponašanje, a ne dijete! Možete reći nešto poput: “Volim te i prihvaćam, ali ovo što si napravio/napravila mi se ne sviđa.”
Radije pohvalite dobro ponašanje, a ne kažnjavajte za loše, jer djeca žele ugoditi roditeljima. Zapamtite da su pohvala i pažnja najbolje nagrade.

e) Držite  se pravila

Kad stvarate pravila, držite ih se. Postavljati pravila, a zatim ih se ne pridržavati za njih je zbunjujuće i ne pruža im uvid s kakvim ponašanjem mogu proći bez kazni. Roditelji trebaju uključiti djecu u postavljanje pravila kadgod je to moguće. Objasnite djeci što se od njih očekuje i koje su posljedice nepridržavanja pravila. Zajedno se dogovorite kako se nećete ponašati jedni prema drugima.

f) Zaštitite djecu od nasilja

Djeci je potreban siguran dom s puno ljubavi gdje ne trebaju odrastati u strahu. Djeca koja svjedoče nasilju u obitelji, ne moraju uvijek postati nasilna, ali će vjerojatnije posegnuti za nasilnim rješavanjem konflikata.

Radite na stvaranju sigurnog, nenasilnog doma i ne podržavajte nasilno ponašanje među braćom i sestrama. Uzmite u obzir da neprijateljska i agresivna svađanja među roditeljima plaše djecu i pružaju im loš primjer. Ponekad djeca ne mogu izbjeći svjedočenje nasilju na ulici, u školi ili kod kuće, pa im treba pomoć da se nose s nastalim osjećajima straha i doživljenim situacijama.

Gledanje nasilja na televiziji, u filmovima i na video igricama može pridonijeti agresivnom ponašanju djece. Kao roditelj, možete kontrolirati količinu nasilja koju djeca vide u medijima.

 

 

Evo nekih prijedloga kako zaštiti dijete od nasilja u medijima:

-ograničite gledanje televizije na 1-2 sata dnevno

– budite upoznati s TV programom kojeg Vaša djeca gledaju, kao i video igricama koje igraju

-razgovarajte s djecom o nasilju koje gledaju na televiziji, filmovima i video igricama, jer na taj način kod njih razvijate medijsku pismenost. Pomozite im da shvate kakve su ozbiljne posljedice nasilnog ponašanja

-razgovarajte s djecom o nenasilnim načinima rješavanja problema

g) Pomozite djeci da se odupru nasilju

Potaknite djecu da se odupru nasilju i naučite ih da reagiraju kad netko vrijeđa, prijeti ili udara drugu osobu. Pomozite im u shvaćanju da je potrebno više hrabrosti i snage za odupiranje nasilju nego za prihvaćanje nasilja. Pomozite im u prihvaćanju djece svih etničkih i religijskih skupina. Naučite ih da je kritiziranje nekoga jer je drugačiji bolno, te da je vrijeđanje neprihvatljio

ODGOJ DJETETA S RADNIM NAVIKAMA

a) Stav-ocjena ni(je)najbitnija -najviše ovisi o načinu učenja al također I o sreći,kriteriju učitelja..

b) Poticati dječju samostalnost.

c) Ukazivati na vaznost domaćih zadataka.

d) Postaviti jasan I odlučan zahtjev pred dijete.

e) Razvijati osjećaj odgovornosti prema postavljenim zadacima.

f) Pohvaliti I nagraditi dijete za njihov uspjeh.

ODGOJ SIGURNOG, JAKOG I SLOBDNOG DJETETA

Pomozite djeci da budu  jaka i slobodna!

Većinu roditelja danas muče različiti strahovi u odnosu na svoju djecu. Problem sprječavanja njihovog zlostavljanja svakako je jedan od njih. Želite li stvarno pomoći da djeca ne postanu žrtve zlostavljanja, strahove treba preokrenuti u akciju. Bolja komunikacija svakako je prvi korak. Roditelji moraju početi razgovarati s djecom dok su još vrlo mala i nastvaiti diskusije s njima i kroz adolescenciju. Razgovor s djetetom o zlostavljanju, osobito seksualnom zlostavljanju, mnoge roditelje jako plaši. Mame i tate boje se da će uplašiti svoju djecu, povrijediti njihovu nevinost i povjerenje az apravo ih tako oštećuju, umjesto da im pomognu da se suoče sa životom. Premda je taj strah razumljiv, on nije realno utemeljen. Postoje brojni načini kako roditelji mogu razgovarati s djecom, čak i s vrlo malom, koji će potaći osjećaje sigurnosti i samopouzdanja a ne straha i nepovjerenja. Važno je pronaći pravo vrijeme i mjesto za razgovor s djecom o zlostavljanju i njegovom sprječavanju.

Raditi na sigurnosnim vještinama!

Najbolji način kako povećati povjerenje i smanjiti strah kod djece jest usredotočiti se na razgovor o tome što ona mogu učiniti ako se suoče s opasnom ili neugodnom situacijom. Roditelji mogu problemu sigurnosnih vještina za sprečavanje zlostavljanja pristupiti kao što pristupaju sigurnosnim vještinama djece u prelaženju ceste. U prelaženju ceste ono što želimo da djeca nauče jest sigurno ponašanje, a ne posljedice koje im auto može ostaviti ako dođe do prometne nesreće. Primjena ove logike na sprječavanje zlostavljanja djece je jednostavna. Nažalost, odrasli češće govore djeci o strašnim stvarima koje im se mogu dogoditi, a mnogo rjeđe o tome što mogu učiniti da to spriječe. Umjesto da jasno zapamti preventivne strategije ponašanja, dijete upamti kakav može biti zastrašujući neznanac. Zapamtite, usredotočite se na vještine koje dijete treba naučiti, a ne na opasnost samu po sebi.

Samopouzdanje!

Samopouzdanje igra veliku ulogu u našoj spremnosti da bilo što učinimo. Ako vjerujemo da nešto možemo, na najboljem smo putu da to i ostvarimo. Suprotno je također istina. Kad vjerujemo da nešto ne možemo učiniti, tada to često niti ne pokušavamo. Djeca, kao i odrasli, moraju vjerovati u svoje sposobnosti da bi uspjela. Roditelji im mogu na mnogo načina pomoći da izgrade neophodno samopouzdanje. Nakon razgovora o sigurnosti recite svome djetetu da znate da će ono dobro upamtiti sigurnosne vještine u kući, susjedstvu i u školi. Pokažite mu zagrljajem, ponosom u svom glasu i riječima da vjerujete u njega i njegove sposobnosti.

DJECA I ŠKOLSKI NEUSPJEH

Poteškoće pri suočavanju s neuspjehom

a) poricanje i izbjegavanje – zašto vam to ne može iskreno reći?

b) promjena pristupa – ohrabrivanje, iskazivanje povjerenja u djetetove mogućnosti, pohvala umjesto kritike

c) pasivno prihvaćanjeunatoč trudu, neuspjeh; realni neuspjeh – teškoće u učenju? – potražiti pomoć;      postavljanje nerealnih zahtjeva;  djeca koja zaključe da ne mogu zadovoljiti očekivanja roditelja, polako odustaju

d) prestrašeno dijetenaučite svoje dijete (i sebe) da loša ocjena nije tragedija ; naglasite važnost i drugih djetetovih vrijednosti i vrlina…

 

Poželjne reakcije roditelja na djetetov neuspjeh:

a) Podrška

b) Razgovor

c) Slušanje

d) Kratka kritika na neuspjeh kao razultat nedovoljnog truda

e) Napraviti plan kako tu ocjenu ispraviti

f) Odgovornost prepustiti djetetu, neka razmisli, predloži i zapiše:

–          plan učenja (koje gradivo mora naučiti, podjela po danima)

–          rok za ispravak

–          a na Vama je da mu u tome pomognete i pratite realizaciju