Prijem roditelja i informacije

Prijem roditelja i informacije

Prijavi seVrijeme

An error occured during parsing XML data. Please try again.
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas132
mod_vvisit_counterJučer127
mod_vvisit_counterOvaj tjedan132
mod_vvisit_counterProšli tjedan949
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3621
mod_vvisit_counterprošli mjesec4635
mod_vvisit_counterSve ukupno722664


Designed by:

0% TOLERANCIJE NASILJU U ŠKOLI PDF Print option in slimbox / lytebox? (info)

KODEKS PONAŠANJA UČENIKA U ŠKOLI

 1. Učenik je dužan u učionicu ući  prije nastavnika i profesora.
 2. Kada u učionicu ulazi nastavnik svi učenici ustaju.
 3. Učenik ne može napustiti sat bez odobrenja nastavnika koji vodi taj sat.
 4. Mobilni telefoni, diskmeni, mp3 plejeri i slični uređaji za vrijeme sata moraju biti isključeni.
 5. Učenik je dužan imati sav potreban pribor ili opremu na satu, savjesno raditi na usvajanju znanja vještina i vrijednosti, na satu pratiti upute nastavnika i isti ne ometati pričanjem, šuškanjem, smijehom, okretanjem, ustajanjem, hodanjem, dobacivanjem i sl.
 6. Za vrijeme odmora uzimamo užinu i piće, te obavljamo fiziološke potrebe. Jedenje i pijenje na satu nije dopušteno. Samo u izuzetnim slučajevima možemo za vrijeme sata tražiti da izađemo van.
 7. Žvakanje žvakaće gume nije dozvoljeno na satu.
 8. Samo u slučaju iznenadne bolesti ili povrede, učenik može tražiti da napusti nastavu.  Te sate roditelj je dužan opravdati.
 9. Učenik je dužan u školu dolaziti prikladno odjeven i pristojnog izgleda, primjereno mjestu  na kojem se nalazi. (Neprikladno je dolaziti našminkan, lakiranih noktiju, te u prekratkim suknjama, šorcevima, majicama na bretele i sa velikim dekolteima, otkrivenog stomaka, prozirne odjeće, nečiste i neuredne odjeće, nečiste i neuredne kose, upadljive  boje kose i frizure i s pirsingom,).
 10. U školi se pozdravljamo sa „dobro jutro“, “dobar dan“, "dobra večer“ i "doviđenja". Pozdravljamo sve nastavnike, bez obzira predaju li nam ili ne, te sve djelatnike škole.
 11. U školi razgovaramo pristojnim jezikom, biranim, uljudnim riječima bez uporabe psovki. Nastojimo što više koristiti riječi „hvala, molim, izvoli, oprosti,...)
 12. Boravak u čistom i urednom prostoru svakome više prija.  Otpatke u učionici i na dvorištu bacamo u kante za otpatke.
 13. Donošenje skupocjenih predmeta i novca u školu je odgovornost učenika. Ako nestanu, ne krivite druge.
 14. Čuvamo školsku imovinu jer koristi svima. Pisanje, crtanje, škrabanje i urezivanje po školskim klupama, stolicama i zidovima nije dopušteno. Učenik odgovara za materijalnu štetu  koju nanese namjerno ili iz krajnje nepažnje.

PRAVA UČENIKA:

 • stjecanje kvalitetnog obrazovanje u sigurnom okružju, bez ometanja,
 • pošten i jednak odnos prema njima, bez diskriminacije,
 • postupanje prema njima s poštovanjem osobnosti,
 • trebaju biti obaviješteni o svojim pravima, odgovornostima i o pravilima discipline.
 • redovno pohađanje nastave, dolazak na vrijeme, donošenje pribora i opreme,
 • poštivanje prava drugih,
 • savjesno zalaganje u ispunjavanju školskih obveza,
 • znati i poštovati školska pravila,
 • prijaviti incidente ili aktivnosti koje mogu ometati sigurnost svih učenika u školi.
 • ispoljavanje neraspoloženja prema nastavnicima i ostalom školskom osoblju,
 • vrijeđanje nastavnika i učenika,
 • uporaba alkohola i dolazak u školu u alkoholiziranom stanju,
 • uporaba droga i dolazak u školu pod njihovim utjecajem,
 • izazivanje buke i nereda, svađa i međusobno vrijeđanje učenika, izazivanje tuče i sudjelovanje u tuči, svaka vrsta nasilnog ponašanja,
 • unošenje petardi, predmeta sa oštrim sječivom, ubodnih ili drugih predmeta koji mogu povrijediti učenike i ugroziti opću sigurnost.

ODGOVORNOST UČENIKA:


U ŠKOLI JE ZABRANJENO:

Neodgovarajuće ponašanje u školi može biti kažnjeno. Načini kažnjavanja su propisani Pravilima škole. Kada se ponašamo pristojno, pravila i kazne će nam biti suvišni.


Pridržavajući se ovih pravila o sebi možemo s ponosom misliti kao o istinski civiliziranim bićima.Kako odgojiti nenasilno dijete

Poštovani i cijenjeni roditelji!


Budući da se cjelokupno stanje u društvu odražava i na našu djecu, ovaj put pokušat ću nešto da vam kažem i poručim o jednoj temi za koju smatram da je od izuzetne važnosti ne samo za djecu, roditelje, nastavnike, već i za cjelokupno društvo.

Istraživanja su pokazala da se nasilno i agresivno ponašanje uči u ranim godinama života. Roditelji, članovi obitelji i svi drugi kojima je stalo, mogu dijete naučiti kako se nositi s osjećajima ljutnje bez upotrebe nasilja. Svi možemo poduzeti korake kojima će se smanjiti agresivno ponašanje. Ovi prijedlozi su osmišljeni upravo za vas roditelje, kako bi pridonijeli prevenciji i smanjenju nasilja.
Roditelji imaju važnu ulogu u smanjivanju nasilja, upravo odgajajući svoju djecu u sigurnim domovima, s puno ljubavi. Slijede prijedlozi koji bi vam u ostvarivanju te uloge mogli pomoći. Iako ih možda nećete moći ostvariti u cijelosti, ako date sve od sebe, sigurno ćete djelovati na promjene u djetetovom ponašanju i životu.


1. Pružite djeci ljubav i pažnju
Svakom djetetu je potreban blizak odnos s roditeljima pun ljubavi kako bi se osjećalo sigurno i zaštićeno te razvilo osjećaj povjerenja. Bez čvrstog oslonca na odraslu osobu, dijete može postati agresivno, tjeskobno i nesigurno Manja je vjerojatnost da će se kod djeteta javiti poremećaj u ponašanju ili delinkvencija ako se roditelji posvete djetetu i puno njime bave, pogotovo u ranim godinama razvoja. Iskustvo je pokazalo da djeca prezauzetih roditelja pokazuju veću sklonost agresivnosti nego djeca onih roditelja koju uvijek nađu vrijeme za svoje dijete.
Nije lako pokazivati ljubav djetetu cijelo vrijeme, a još je teže ako ste mlad, neiskusan ili samohrani roditelj. Nekad kad dođemo s posla najradije bi se odmorili, a naše dijete najradije bi se igralo i  družili sa nama. Uložimo, ako je potrebno i dodatni napor da pružimo djetetu ljubav i tako traženu pažnju. Dajte sve od sebe da na djetetovo ponašanje reagirate pozitivno.


2.Budite prisutni u djetetovom životu
Djeca ovise o roditeljskoj podršci, zaštiti i ohrabrenju kada uče razmišljati ''svojom glavom''. Bez pravilnog nadzora, djeca ne dobiju potrebnu sigurnost. Vrlo važno je da:
• znate gdje su Vam djeca u svakom trenutku i tko su prijatelji s kojima se druže. 
• ohrabrite školsku djecu za sudjelovanje u školskim aktivnostima kao što su dodatna-dopunska nastava, razne sekcije i sl. 
• naučite dijete kako se nositi s tuđim uvredama ili prijetnjama. Objasnite djeci kako takva ponašanja nisu prihvatljiva te ih ohrabrite da se ne druže s djecom koja se ponašaju na takav način.


3.Budite model prihvatljivog ponašanja svojoj djeci
Djeca uglavnom uče po modelu. Ponašanje, vrijednosti i stavovi roditelja i drugih odraslih imaju veliki utjecaj na djecu. Vrijednosti poštovanja, istine i ponosa u vašoj obitelji mogu biti važni izvori snage za vašu djecu.  Većina djece ponekad reagira agresivno i može udariti drugu osobu. Upozorite dijete o mogućim opasnostima nasilnog ponašanja. Pohvalite djecu kad problem riješe konstruktivno bez nasilja. Djeca će vjerojatnije ponoviti pozitivna ponašanja ako ih primijetimo i kad su za njih nagrađena pohvalama i pažnjom.
Djecu možete naučiti kako na nenasilne načine riješiti probleme tako da raspravite problem s njima, potaknete ih na razmišljanje o tome što se može dogoditi ako nasilno rješavaju problem te što ako problem riješe bez nasilja. Ovakav način zajedničkog ''glasnog razmišljanja'', pomoći će djeci da uoče kako nasilje nije koristan način za rješavanje problema.
Roditelji ponekad ohrabruju agresivno ponašanja, a da nisu toga ni svjesni. Na primjer, neki roditelji smatraju da je za dječake dobro da se nauče tući.
( « ako te neko udari, udari i ti njega ).Naučite dijete da je probleme bolje rješavati mirnim riječima, a ne  prijetnjama ili šakama.


4. Ne tucite djecu!
Udaranje, šamaranje i batine djeci pokazuju kako je u redu udarati druge kako bi se riješio problem i može ih potaknuti da kažnjavaju druge na isti način kako se njih kažnjava. Tjelesnio kažnjavanje sprečava određena ponašanja samo na kratko vrijeme. Čak se i na teško kažnjavanje djeca mogu naviknuti tako da kasnije nema nikakav utjecaj na njih. Batine s vremenom postaju nedjelotvorne.


Evo nekih prijedloga kako postupiti kada nas zabrinjava djetetovo ponašanje:


1. Oduzmite određene povlastice – poput kratkotrajne zabrane igranja s drugom djecom ili   gledanja TV-a


2.  Recite kako se osjećate kad se dijete agresivno ponaša. Djeca trebaju osjetiti da greške mogu i popraviti. Naučite ih kako da uče iz svojih grešaka.

3. Pomozite djeci da shvate kako mogu izbjeći ponavljanje istih sukoba u budućnosti. Vrlo je važno da ih u tim trenucima ne osramotite i ponizite. Djeca se stalno trebaju osjećati voljeno i poštivano. Problem je ponašanje, a ne dijete! Zapamtite da su pohvala i pažnja najbolje nagrade.

4. Budite dosljedni u pravilima i disciplini. Kad stvarate pravila, držite ih se.

5.Zaštitite djecu od gledanja previše nasilja u medijima. Gledanje nasilja na televiziji, u filmovima i na video igricama može pridonijeti agresivnom ponašanju djece. Kao roditelj, možete kontrolirati količinu nasilja koju djeca vide u medijima.

I na kraju.

Svi ovi prijedlozi i sugestije neće nam pomoći ako kod djece ne razvijemo osjećaj odgovornosti i samopoštovanja.
Uvijek iskoristimo pohvalu, prijedloge, primjere i sva druga raspoloživa sredstva da bismo dijete pravilno odgojili.
Budimo zajedno učesnici u odgoju Vaše i naše djece.

Milenka Šego, pedagog
K U Ć N I   R E D   Š K O L E


UČENICI


Članak 1.

Učenici dolaze u školu 10 minuta prije početka nastave.


Članak 2.

Dozvolu za ulazak u zgradu daje dežurni učitelj. U slučaju hladnog ili kišovitog vremena učenici se mogu pustiti u predvorje prije određenog vremena.


Članak 3.

U zgradu i učionice ulazi se bez buke, galame i gužve.


Članak 4.

Učenici koji imaju predsat /dopunsku, dodatnu, slobodne aktivnosti/ čekaju početak sata pred školskom zgradom i ulaze isključivo u pratnji učitelja koji održava sat.


Članak 5.

Učenici iz suprotne smjene u tijeku nastave ne ulaze u zgradu, već početak  sata čekaju pred  školskom zgradom.


Članak 6.

Učenici koji nisu na vrijeme došli na početak nastave, kraj sata čekaju pred školskom zgradom.


Članak 7.

Ako učitelj ne dođe u razred održati sat, redari su dužni nakon 5 minuta javiti njegov nedolazak ravnatelju ili pedagogu škole.


Članak 8.

U tijeku nastave učenici ne smiju šetati po školi.


Članak 9.

Učenici su dužni čuvati imovinu škole, osobnu imovinu, te imovinu drugih učenika.

Svaku štetu potrebno je materijalno nadoknaditi.

Učenici štetu prijavljuju razredniku ili pedagogu i ravnatelju Škole.

Učenicima nije dozvoljeno dirati učila, zavjese, ormare.

Učenicima je zabranjeno za vrijeme malog odmora izlaziti iz Škole.


Članak 10.

Dozvolu za izostanak od 1 sata učenici mogu zatražiti od predmetnog učitelja, za jedan dan od razrednika, a do 8 dana od ravnatelja Škole.

Za više od 8 dana na prijedlog razrednika ili ravnatelja Škole odobrenje daje Učiteljsko vijeće.


Članak 11.

Ako učenik izostane zbog bolesti do 5 dana, mora obavijestiti razrednika o uzorku  izostanka pismenom ili usmenom ispričnicom roditelja ili starstelja.

Za izostanke duže od 5 dana treba donijeti liječničku ispričnicu nadležnog školskog dispanzera.


Članak 12.

Učenici ne smiju ulaziti u zbornicu po razredne knjige ili kredu.


Članak 13.

Po završetku nastave učenici ne smiju na znak zvona izjuriti iz učionice, nego složiti stolice i izići bez gužve i buke.


DEŽURNI UČENICI


Članak 14.

U svakoj smjeni u holu škole se nalazi dežurni učenik. Dežurni učenici u  školu dolaze 15 minuta prije nastave i dežuraju 15 minuta duže nakon završetka šestog sata.

Dežurni učenik zadužen je za zaključavanje i otključavanje ulaznih vrata, te za prijem i upućivanje osoba koje ulaze u Školu.


Članak 15.

Po dolasku u Školu javljaju se dežurnom učitelju i zajedno s njim  na znak zvona puštaju učenike u školsku zgradu.


Članak 16.

Pet minuta nakon početka nastave, odnosno sata, zaključavaju se ulazna vrata. Za vrijeme nastave vrata se ne otključavaju učenicima.


Članak 17.

Dežurni učenik ne može napuštati portirnicu zbog kontrolnih zadaća ili nekih drugih zaduženja.

Boravak u portirnici nije dozvoljen ostalim učenicima.


Članak 18.

Roditelje i druge osobe koje ulaze u Školu potrebno je pitati koga trebaju i odvesti ih do tražene osobe. Nepoznate osobe ne smiju se kretati po školi bez pratnje dežurnog učenika.


Članak 19.

Dežurni učenik na portirnici ponaša se primjereno. Posebno vodi brigu o izgubljenim i nađenim stvarima, a ako ih vlasnici nisu preuzeli, na kraju dežurstva predaju ih u upravu Škole.Članak 20.

Izbor dežurnih učenika obavlja razrednik, a raspored i organizaciju vrši pedagog Škole ili pomoćnik ravnatelja.


Članak 21.

Učenici se moraju pridržavati rasporeda dežurstva. Ako dežurni učenik nije taj dan došao u školu, dežura sljedeći po redu, a izočni će dežurati kasnije.UČITELJI


Članak 22.

Učitelji su dužni doći  u Školu 15 minuta prije početka nastave. Na početku nastave uzimaju razredne knjige, kredu i ostalo potrebno za sat. Na kraju nastave isto vraćaju na svoje mjesto.

Učitelji vode računa da učenike nikad ne ostavljaju same u učionici.

Svaki učitelj, u svakom trenutku,  i na svakom mjestu dužan je svakog učenika nadzirati, upozoravati, savjetovati, podučiti o načinu ponašanja, ako je to potrebno.

Učitelji snose troškove materijalne štete ako je nastala njihovom neodgovornošću i nepažnjom, posebice ako ostave učenike same u učionici.

Ako se učenik nakon zvona pojavi u učionici, ili počne ometati nastavu, učitelj je dužan to evidentirati, te nakon sata porazgovarati s učenikom, a po potrebi i s razrednikom.


Članak 23.

Zabranjeno je izbaciti učenika iz učionice za vrijeme sata. Potrebno je odmah nakon sata porazgovarati s učenikom zbog neprimjerenog ponašanja, upoznati razrednika, roditelja ili ravnatelja o nastalom problemu.
DEŽURNI UČITELJI


Članak 24.

Dužnosti dežurnih učitelja su:

-        doći u školu  15 minuta prije početka nastave,

-        upoznati dežurne učenike s načinom dežuranja i pomoći im da to čine što uspješnije i odgovornije,

-        nadgledati ulazak, kretanje boravak i ponašanje učenika u Školi, naročito za vrijeme velikog odmora, te pri ulasku i izlasku iz Škole,

-        pratiti točnost zvonjenja, dolazak i odlazak učitelja na nastavni sat,

-        odgovornost za red i rad za cijelo vrijeme dežurstva i za disciplinu svih u Školi,

-        nadzor, a po potrebi i upozorenje učitelja na obveze,

-        preuzimanje obveza i ovlasti u slučaju  odsutnosti ravnatelja i pedagoga, te organiziranje zamjene odsutnih učitelja,

-        redovit i točan odlazak učitelja iz zbornice u kabinete bitan je uvjet rada i uspješnog ostvarenja zadatka nastavnog sata, a ujedno i mogućnost obvezivanja učenika na točnost u radu.RODITELJI


Članak 25.

Stranke – roditelji koji ulaze u Školu dužni su se javiti dežurnom učeniku i u njegovoj pratnji otići do osobe koju traže.

Strankama – roditeljima je zabranjen ulaz u učionice za vrijeme nastave.

Roditelji dolaze na razgovor u Školu samo u dogovoreno vrijeme, a iznimno, na odmoru.

Roditelji koji čekaju djecu, čekaju ih isključivo pred Školom, a ne u školskim prostorijama.


Članak 26.

Ostali djelatnici Škole dužni su se kulturno ponašati za vrijeme boravka u Školi.

Poštivanje kućnog reda obvezatno je za sve učenike i djelatnike Škole.

Svatko je odgovoran za svoje ponašanje kojim doprinosi općem redu, radu, miru, uspjehu i ugledu Škole.

Zabranjeno je prepirati se, svađati, ogovarati i vrijeđati se u prostorijama Škole, a posebice u nazočnosti učenika.Članak 27.

Ovaj  Kućni red stupa na snagu 8 dana po objavljivanju na oglasnoj ploči Škole.Ovdje možete preuzti protokol o postupanju u slučaju nasilja u školi.
 

Anketa

Sviđa li vam se naša stranica?
 

Koliko je trenutno ljudi online

We have 44 guests online

Kalendar nastave