Na Širokom Brijegu su u subotu, 1. veljače, započeli „X. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

Iza sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk 4. veljače koju je predvodio don Marko Tomić, postulator Drinskih mučenica, proglašeni su najbolji radovi u kategoriji „pučkoškolci“ pristigli na Nagradni natječaj objavljen 18. rujna 2019.

Učenici OŠ fra Didaka Buntića su osvojili 1. mjesto video – uratkom “Gdje je, smrti, žalac tvoj?” i ovom prigodom su im uručene prigodne nagrade i plaketa.

Zahvaljujući građi koju su pronašli u Franjevačkoj knjižnici u Mostaru i nesebičnoj pomoći fra Ante Marića, te uz pomoć Pomoćnice ravnatelja Božane Bevande i nastavnice Hrvatskog jezika Jasne Ćorić te Foto studia „Đani“, učenici su dali svoj obol uspomeni na franjevačke mučenike čija je smrt dragocjena u Gospodnjim očima.

Pobijeni fratri su mučenici koji svoj život okončaše iz ljubavi prema Bogu i hrabro je svjedočiše do konca. Utemeljeni na Petru stijeni, služili su neumorno svom narodu, posvjedočili sa svojim životima kako se samo u svjetlu vjere može priznati ljudsko dostojanstvo u punini i otkriti pravi smisao ljudskog života.

A mi?! Mi, mlađi naraštaji, od Boga želimo izmoliti za 66 mučenika samo „ neuveli vijenac slave“ ! Rast ćemo na njihovoj žrtvi, od njih učiti i za njih moliti. Jer narod, koji ih je rodio, uvijek mora štovati njihovu žrtvu! I narod koji skriva i zaboravlja svoju povijest – nema budućnosti!“, poručuju učenici OŠ fra Didaka Buntića.

Oni će, također, imati prigodu kroz cijeli ovaj tjedan u nastavi Povijesti poslušati predavanja o pobijenim franjevcima, mučenicima i povijesnom okviru u kojem se to dogodilo.

www.citluk.ba